Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Κέντρο Αίματος

Αίμα και παράγωγα αίματος


Το αίμα είναι ένας ζωντανός ιστός που βρίσκεται σε ρευστή κατάσταση και αποτελείται από μια μεγάλη ποικιλία συστατικών και διαλυμένων χημικών ουσιών, στις οποίες περιλαμβάνονται, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, ορμόνες και αέρια όπως οξυγόνο, διοξείδιο του άνθρακα και άζωτο. Το αίμα αποτελεί το 7% του βάρους του ανθρώπινου σώματος και κατά συνέπεια, ο μέσος ενήλικας έχει συνολικό όγκο αίματος περίπου 5 λίτρα.


Το αίμα είναι το μέσο «μαζικής μεταφοράς» πολλών χρήσιμων και απαραίτητων στοιχείων για τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού μας. Αποτελείται από κύτταρα (έμμορφα συστατικά) τα οποία αιωρούνται μέσα σε ένα κιτρινωπό υγρό, που ονομάζεται πλάσμα. Τα έμμορφα συστατικά του αίματος είναι τα ερυθρά αιμοσφαίρια, τα λευκά αιμοσφαίρια και τα αιμοπετάλια.


Συστατικά του αίματος

Ερυθρά αιμοσφαίρια
Περιέχουν την αιμοσφαιρίνη στην οποία οφείλεται και το κόκκινο χρώμα του αίματος. Προσλαμβάνουν το οξυγόνο από τους πνεύμονες και το μεταφέρουν στους διάφορουςιστούς και στα κύτταρα. Από εκεί παραλαμβάνουν το διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο αποβάλλεται κατά την επιστροφή τους στους πνεύμονες. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα των κυττάρων, των ιστών και των οργάνων μας και σε τελική ανάλυση η ίδια η ζωή.


Αιμοπετάλια ή θρομβοκύτταρα
Είναι μικροσκοπικά κύτταρα που έχουν πολύ σημαντικό ρόλο στη διαδικασία πήξης του αίματος. Μέσω μιας πολύπλοκης διαδικασίας, σχηματίζουν τον αιμοστατικό αιμοπεταλιακό θρόμβο που φράζει το σημείο τραυματισμού ενός αγγείου, σταματώντας έτσι την αιμορραγία.

Λευκά αιμοσφαίρια
Τα λευκά αιμοσφαίρια αποτελούν τους «στρατιώτες» του οργανισμού μας. Είναι υπεύθυνα για την άμυνα του, καταπολεμώντας μικρόβια, ιούς και άλλους εισβολείς.

Πλάσμα
Αποτελεί το 55% του όγκου του αίματος. Είναι ένα υποκίτρινο υγρό και αποτελείται κατά 91,5% από νερό. Μεταφέρει μέσω της κυκλοφορίας, διάφορες θρεπτικές ουσίες στα κύτταρα και ταυτόχρονα προσλαμβάνει και μεταφέρει προϊόντα που πρέπει να αποβληθούν μέσω της απέκκρισης στα διάφορα όργανα (συκώτι, νεφρούς, πνεύμονες). Διαδραματίζει επίσης, σε συνεργασία με τα αιμοπετάλια, σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της πήξης του αίματος.

 • Γιατί να δώσω αίμα;

  Δότες Αιμοπεταλίων

  Ανάγκες

  Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας

  Υπουργείο Υγείας

  Κέντρο Αίματος Κύπρου στο Facebook

  Κέντρο Αίματος στο Flickr

  Καραϊσκάκειο Ίδρυμα

  Thalassaemia International Federation

  Παγκύπριος Αντιαναιμικός Σύνδεσμος

  Ευρωπαϊκή Διεύθυνση για την Ποιότητα των Φαρμάκων και της Φροντίδας Υγείας (EDQM)

  Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

  Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, ΗΠΑ

  Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Ευρωπαϊκό Γραφείο)

  Ασφαλές Διαδίκτυο