Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Κέντρο Αίματος

Πώς ο οργανισμός αναπληρώνει το αίμα;


Κατά τη διάρκεια μιας αιμοδοσίας προσφέρεις 450 ml αίμα, το οποίο είναι λιγότερο από το 10% της συνολικής ποσότητας του αίματος που διαθέτεις. Μετά την αιμοδοσία, ο οργανισμός σου έχει την καταπληκτική ικανότητα να μπορεί να αντικαταστήσει όλα τα κύτταρα και τα υγρά που έχουν απολεσθεί. Το υγρό μέρος αναπληρώνεται σε 24-36 ώρες και ο συνολικός αριθμός ερυθρών αιμοσφαιρίων θα επιστρέψει στα φυσιολογικά επίπεδα μέσα σε 21-30 ημέρες.

Εκατομμύρια ερυθρών αιμοσφαιρίων δημιουργούνται και πεθαίνουν κάθε δευτερόλεπτο. Όταν δίνεις αίμα, ο αριθμός των ερυθρών κυττάρων ελαττώνεται και ο οργανισμός σου ξεκινά αμέσως να εκκρίνει μια πρωτεΐνη, την ερυθροποιητίνη, η οποία στέλλει μήνυμα στο μυελό των οστών για να παράγει περισσότερα ερυθρά κύτταρα και έτσι να τα αναπληρώσει. Περίπου δύο εκατομμύρια νέα ερυθρά αιμοσφαίρια αναγεννιόνται κάθε δευτερόλεπτο στο μυελό των οστών από απύρηνα κύτταρα, τους ερυθροβλάστες. Γι 'αυτό και δεν απαιτείται μεγάλος χρόνος για την αναπλήρωση των αποθεμάτων τους και την αποκατάσταση των φυσιολογικών επιπέδων.

Τι γίνεται με τα λευκά αιμοσφαίρια και τα αιμοπετάλια σου;
Διάφορες άλλες πρωτεΐνες στέλλουν τα αντίστοιχα μηνύματα και διεγείρουν την παραγωγή αυτών των κυττάρων στο μυελό των οστών. Μέσα στις επόμενες λίγες μέρες ο αριθμός τους επιστρέφει στα φυσιολογικά επίπεδα.

Περίπου το 55% του αίματος αποτελείται από το πλάσμα, του οποίου το 90% είναι νερό. Γι 'αυτό είναι πολύ σημαντικό για σένα να πίνεις άφθονο νερό (τουλάχιστον μισό λίτρο), πριν την αιμοδοσία και αμέσως μετά. Η αναπλήρωση των υγρών μετά που έχεις προσφέρει αίμα είναι σημαντική για την επιστροφή του όγκου του αίματος σου σε κανονικά επίπεδα.


Τι γίνεται με τα επίπεδα σιδήρου σου;
Βασικό συστατικό των ερυθρών αιμοσφαιρίων είναι η πρωτεΐνη, αιμοσφαιρίνη, με την οποία γίνεται η μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς. Όταν προσφέρεις αίμα, η αιμοσφαιρίνη σου ελαττώνεται και ο οργανισμός σου ξεκινά άμεσα τη διαδικασία αναπλήρωσης της. Για τη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης χρησιμοποιείται σίδηρος που βρίσκεται στις αποθήκες του οργανισμού σου. Το σώμα αποθηκεύει σίδηρο σε μορφή δύο πρωτεϊνών τη φερριτίνη και την αιμοσιδηρίνη. Οι πρωτεΐνες αυτές βρίσκονται στο ήπαρ, στο μυελό των οστών, στη σπλήνα και στους μύες.

Ταυτόχρονα, ο οργανισμός σου αυξάνει την ποσότητα σιδήρου που απορροφά από το φαγητό. Μπορείς να βοηθήσεις τα επίπεδα σιδήρου στον οργανισμό σου καταναλώνοντας μια ποικιλία τροφίμων πλούσια σε σίδηρο. Κατά μέσο όρο, οι άνδρες πρέπει να αντικαταστήσουν περίπου 1 mg σιδήρου ανά ημέρα και οι γυναίκες 2 mg. Με μια πλούσια και ισορροπημένη διατροφή, η λήψη σιδήρου είναι ικανοποιητική. Τρόφιμα όπως, το άπαχο κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το καστανό ρύζι, οι φακές και τα φασόλια, μπορούν όλα να ενισχύσουν την αιμοσφαιρίνη σου. Η βιταμίνη C έχει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία απορρόφησης του σιδήρου, έτσι, για την καλύτερη αξιοποίηση της θρεπτικής αξίας των τροφίμων που καταναλώνεις, με κάθε γεύμα να παίρνεις ένα ποτήρι χυμό φρούτων πλούσιο σε βιταμίνη C.

Ενημερωτικό δελτίο - Αναπλήρωση Σιδήρου μετά την αιμοδοσία

Για να διασφαλίσουμε την υγεία των αιμοδοτών μας, πριν από κάθε αιμοδοσία, θα μετρήσουμε με δαχτυλική λήψη μιας σταγόνας αίματος, την αιμοσφαιρίνη σου. Θα προσφέρεις αίμα μόνο αν αυτή βρίσκεται πάνω από το κατώτερο αποδεκτό όριο που είναι: 12.5 g/dl για τις γυναίκες και 13.5 g/dl για τους άνδρες. Επίσης, προτρέπουμε όλους τους αιμοδότες να κάνουν αναλύσεις ρουτίνας μια φορά το χρόνο. Σας παρέχουμε αυτή τη δυνατότητα δωρεάν, αφού η υγεία σου είναι πολύ σημαντική.


Τι πρέπει να κάνεις αν νοιώσεις αίσθημα ζαλάδας;
Όταν το σώμα χάνει αίμα, ειδικά νευρικά κύτταρα στα τοιχώματα των αρτηριών που ονομάζονται βαροϋποδοχείς, ενεργοποιούνται καθώς η αρτηριακή πίεση πέφτει. Τα αιμοφόρα αγγεία συστέλλονται για να αντισταθμίσουν αυτή την απώλεια και για να κρατήσουν την αρτηριακή πίεση φυσιολογική. Για το λόγο αυτό, μετά την αιμοδοσία πρέπει να παραμείνεις ξαπλωμένος για δέκα περίπου λεπτά. Αν σηκωθείς πολύ γρήγορα, μπορεί να προκληθεί απότομη πτώση της αρτηριακής πίεσης σου και να νιώσεις ελαφριά ζαλάδα. Σε αυτή την περίπτωση δεν πρέπει να ανησυχήσεις. Ξαπλώνοντας με τα πόδια ελαφρά πιο ψηλά, αποκαθίσταται η ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο, καθώς το κεφάλι σου θα είναι στο ίδιο επίπεδο με την καρδία σου. Επίσης, καθισμένος με τα πόδια να κρέμονται προς τα κάτω για τουλάχιστον δύο λεπτά, σταθεροποιείται η αρτηριακή σου πίεση. Το προσωπικό μας θα σε βοηθήσει και θα νοιώσεις καλύτερα πολύ σύντομα. Θα σου ζητήσουμε να παραμείνεις στο χώρο της αιμοδοσίας λίγο περισσότερο μέχρι να βεβαιωθούμε ότι όλα είναι καλά.

Γιατί να περιμένεις;
Ένας άντρας αιμοδότης μπορεί να προσφέρει αίμα κάθε 90 ημέρες και μια γυναίκα αιμοδότης κάθε 120 ημέρες. Και αυτό γίνεται με απόλυτη ασφάλεια, φτάνει να τηράς τους κανόνες ασφαλείας και να ακούς τις συμβουλές του προσωπικού. Γιατί λοιπόν να περιμένεις περισσότερο; Σε περιμένουμε να κάνεις το πολυτιμότερο δώρο. Να χαρίσεις την ίδια τη ζωή.





  • Γιατί να δώσω αίμα;

    Δότες Αιμοπεταλίων

    Ανάγκες

    Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας

    Υπουργείο Υγείας

    Κέντρο Αίματος Κύπρου στο Facebook

    Κέντρο Αίματος στο Flickr

    Καραϊσκάκειο Ίδρυμα

    Thalassaemia International Federation

    Παγκύπριος Αντιαναιμικός Σύνδεσμος

    Ευρωπαϊκή Διεύθυνση για την Ποιότητα των Φαρμάκων και της Φροντίδας Υγείας (EDQM)

    Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

    Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, ΗΠΑ

    Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Ευρωπαϊκό Γραφείο)

    Ασφαλές Διαδίκτυο