Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Κέντρο Αίματος

Προσωπικές Ιστορίες


Αγαπητοί αιμοδότες.....


Οι ασθενείς μας χρειάζονται το αίμα και τα παράγωγα του σαν θεραπευτικό μέσο. Σε κάποιες περιπτώσεις για να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής τους και σε πολλές άλλες για να σωθεί η ίδια τους η ζωή, αφού η μετάγγιση μπορεί να αποτελεί κρίσιμο σημείο για την επιβίωση τους. Συνάνθρωποι μας στα χειρουργικά τραπέζια, ασθενείς με ογκολογικά, αιματολογικά και παθολογικά προβλήματα, θαλασσαιμικοί, τραυματίες από αυτοκινητιστικά και εργατικά ατυχήματα, παιδιά του παιδογκολογικού θαλάμου, περιμένουν καθημερινά το πολυτιμότερο δώρο. Ένα μικρό κόκκινο δέμα, χωρίς κορδέλες και φανταχτερά περιτυλίγματα, ένα δώρο που έχει τη δυνατότητα να σώζει ζωές και που μπορούν να προσφέρουν, με τη μεγαλύτερη ευκολία, οι υγιείς άνθρωποι.

Οι άνθρωποι αυτοί, οι αιμοδότες, μας παραδίδουν καθημερινά μαθήματα αλτρουισμού και κοινωνικής αλληλεγγύης. Αποτελούν φωτεινό παράδειγμα για όλους εμάς. Γυναίκες και άντρες, μεσήλικες και νέοι, φτωχοί και πλούσιοι, δικηγόροι, γιατροί, εργάτες και αγρότες. Όλοι αυτοί έχουν προσφέρει σε εμάς, το προσωπικό του Κέντρου Αίματος, απίστευτες εμπειρίες και συγκινητικές ιστορίες. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ την ημέρα της έκρηξης στο Μαρί. Πριν να προλάβουμε να απευθύνουμε έκκληση από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, πριν να προλάβουμε να συνειδητοποιήσουμε τι είχε γίνει, τα σημεία αιμοδοσίας ήταν ασφυκτικά γεμάτα. Άνθρωποι που ήξεραν τι έπρεπε να κάνουν και που περίμεναν ώρες σε πολύ αντίξοες συνθήκες. Έβλεπες στο πρόσωπο τους την αγωνία για τα θύματα, αλλά και την επιθυμία τους να προσφέρουν.

Κάθε χρόνο η συλλογή αίματος, σε παγκόσμιο επίπεδο, ξεπερνά τα 92 εκατομμύρια φιάλες. Περίπου 67 χιλιάδες προσφέρονται, σαν ένα πραγματικό δώρο ζωής, στη μικρή μας Κύπρο. Ένας αριθμός ο οποίος είναι εξαιρετικά μεγάλος, σε σχέση με τον πληθυσμό της χώρας μας και που μας κατατάσσει στην πρώτη θέση σε ποσοστό σε όλη την Ευρώπη. Μόνο 62 από τις 236 χώρες του κόσμου ικανοποιούν τις ανάγκες τους κατά 100%, με εθελοντική, μη αμειβομένη αιμοδοσία. Μια από τις χώρες αυτές είναι και η Κύπρος. Σημαντική διαπίστωση είναι επίσης το γεγονός ότι τα ποσοστά συμμετοχής σε αιμοδοσίες των νέων μας, είναι εξαιρετικά ψηλά. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία σε μια Ευρώπη, που ο μέσος όρος ηλικίας αυξάνεται δραματικά, ώστε να υπάρχει συνεχής αντικατάσταση των αιμοδοτών οι οποίοι ξεπερνούν το 65ο έτος της ηλικίας τους και δεν μπορούν να συνεχίσουν να προσφέρουν αίμα. Όλα αυτά μας κάνουν να νοιώθουμε πραγματικά πολύ περήφανοι.

Η αιμοδοσία στον τόπο μας βρίσκεται σε καλά χέρια, βρίσκεται στα χέρια όλων εσάς των αιμοδοτών. Εμείς σαν προσωπικό του Κέντρου Αίματος, για να εκπληρώσουμε τους στόχους και το όραμα μας, πρέπει απλά να οργανώνουμε και να συντονίζουμε τις διαδικασίες, ώστε να υπάρχει επάρκεια αίματος, το οποίο να είναι άμεσα διαθέσιμο για όλους και να έχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία ασφάλειας και ποιότητας που καθορίζονται από τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες. Ευτυχώς για μας η πρώτη ύλη που έχουμε στη διάθεση μας είναι πλούσια και άφθονη. Υπάρχουν βέβαια περιπτώσεις που το έργο μας γίνεται δύσκολο. Περίοδοι όπως τα Χριστούγεννα, το Πάσχα, το Καλοκαίρι, πολλές φορές οι καιρικές συνθήκες και η ύπαρξη επιδημιών ελαττώνουν τα αποθέματα αίματος και δημιουργούν παροδικά προβλήματα επάρκειας. Ταυτόχρονα, η ανάπτυξη και η βελτίωση της ιατρικής επιστήμης έχει εκτοξεύσει τις ανάγκες σε αίμα στα ύψη και πολλές φορές η προσπάθεια μας γίνεται αγωνιώδης. Η ανταπόκριση σας όμως στο πολλές φορές πιεστικό κάλεσμα μας, μας οπλίζει με θέληση και κουράγιο.

Επειδή, φίλοι αιμοδότες δε γνωρίζετε τους ασθενείς, οι οποίοι έχουν ευεργετηθεί από την προσφορά σας, εμείς το προσωπικό του Κέντρου Αίματος σας ευχαριστούμε θερμά εκ μέρους όλων αυτών. Κάποια στιγμή σε μια ταβέρνα στην παλιά Λευκωσία, μια κυρία μας κέρασε ένα μπουκάλι ούζο. Ο γιός της κυρίας αυτής σώθηκε μετά από αλλεπάλληλες μεταγγίσεις που ξεπερνούσαν τις 300, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Δε θα ξεχάσουμε ποτέ το βλέμμα της και το «ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ» που μας είπε. Το ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ αυτό σας ανήκει και σας το αφιερώνουμε.


Συγκινητικές ιστορίες συνανθρώπων μας, των οποίων η ζωή έχει σωθεί από τη γενναιόδωρη προσφορά αίματος άλλων συνανθρώπων μας.

Χρήστος Αποστολακούδης
Μαρία Κωνσταντίνου
Ένα μπουκάλι αίμα μου έσωσε τη ζωή, ήταν το δικό σου;
No documents found


Γιατί να δώσω αίμα;

Δότες Αιμοπεταλίων

Ανάγκες

Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας

Υπουργείο Υγείας

Κέντρο Αίματος Κύπρου στο Facebook

Κέντρο Αίματος στο Flickr

Καραϊσκάκειο Ίδρυμα

Thalassaemia International Federation

Παγκύπριος Αντιαναιμικός Σύνδεσμος

Ευρωπαϊκή Διεύθυνση για την Ποιότητα των Φαρμάκων και της Φροντίδας Υγείας (EDQM)

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, ΗΠΑ

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Ευρωπαϊκό Γραφείο)

Ασφαλές Διαδίκτυο