Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Κέντρο Αίματος

Εργαστηριακός έλεγχος μονάδων αίματος για μεταδιδόμενα νοσήματαΤο εργαστήριο Ιολογικού Ελέγχου του Κέντρου Αίματος χρησιμοποιεί στο παρών στάδιο την ανοσοενζυμική δοκιμή ELISA και τη μοριακή μέθοδο (ΝΑΤ) ΤΜΑ για τον έλεγχο του μεταγγιζόμενου αίματος.

Κάθε μονάδα αίματος ελέγχεται για τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας HIV, για τους ιούς της Ηπατίτιδας B και C, καθώς και για το βακτήριο της Σύφιλης. Σε περιόδους επώασης του ιού του Δυτικού Νείλου –West Nile Virus (συνήθως καλοκαιρινούς μήνες, Μάιος-Οκτώβριος) γίνεται μοριακός έλεγχος των μονάδων αίματος για WNV RNA. Επίσης σε περιόδους όπου δεν διενεργείται έλεγχος των μονάδων αίματος για την παρουσία του WNV ακολουθούνται μέτρα πρόληψης και απόρριψης αιμοδοτών σύμφωνα με τις οδηγίες του ECDC.

Σε μεμονωμένες μονάδες αίματος γίνεται έλεγχος για το μεγαλοκυτταροϊό CMV, ο οποίος επίσης μεταδίδεται με μετάγγιση αίματος. Ενδείκνυται μετάγγιση CMV-αρνητικού αίματος σε ανοσοκατασταλμένους ασθενείς, σε νεογνά, σε έγκυες και σε ασθενείς που θα υποστούν μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών και συμπαγών οργάνων.


Ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας HIV
Ο ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας HIV ανήκει στην κατηγορία των ρετροϊών με RNA γενετικό υλικό. Έχουν αναγνωριστεί δύο είδη του ιού HIV, ο HIV-1 (M,N,O) και ο HIV-2. Ο HIV-1 ομάδας M είναι υπεύθυνος για το 99% των μολύνσεων παγκοσμίως και οι HIV-1 ομάδας O και Ν έχουν παρατηρηθεί στην Αφρική (λίγες μολύνσεις). Ο HIV-2 περιορίζεται σε χώρες τις Δυτικής Αφρικής και Ινδίας. Στο εργαστήριο γίνεται έλεγχος των αντισωμάτων των HIV-1 και HIV-2 καθώς, για το αντιγόνο του ιού p24 (HIV Ag/Ab Combo) καθώς και για το γενετικό υλικό HIV RNA του ιού.Ιός της ηπατίτιδας Β (HBV)
Ο ιός της ηπατίτιδας Β ανήκει στην οικογένεια των Hepadna-ιών με DNA γενετικό υλικό. Το εργαστηριακό προφίλ της λοίμωξης παρουσιάζει μεγάλη διακύμανση και πολυπλοκότητα. Υπάρχουν διάφοροι δείκτες που προσδιορίζουν τη μόλυνση από τον ιό της ηπατίτιδας Β, όπως HBV DNA, ΗΒsAg, HBeAg, anti-HBs, anti-HBc (IgG/IgM), anti-HBc IgM, anti-HBe. Στο εργαστήριο γίνεται έλεγχος του επιφανειακού αντιγόνου της ηπατίτιδας Β (ΗΒsAg) καθώς και για το γενετικό υλικό HBV DNAτου ιού.Ιός της ηπατίτιδας C (HCV) Ο ιός της ηπατίτιδας C ανήκει στην οικογένεια των Flavi-ιών με RNA γενετικό υλικό. Στο εργαστήριο γίνεται έλεγχος τόσο για τα αντισώματα, όσο και για το αντιγόνο του ιού (HCV Ag/Ab) καθώς και για το γενετικό υλικό HCV RNA του ιού.


Σύφιλη (βακτήριο Treponema pallidum)

Η Σύφιλη προκαλείται από το βακτήριο Treponema pallidum, το οποίο ανήκει στην οικογένεια βακτηρίων σπειροχαίτης. Στο εργαστήριο γίνεται έλεγχος ειδικών τρεπονημικών αντισωμάτων (Σύφιλης IgG/IgM).


Ο ιός του Δυτικού Νείλου West Nile Virus, (WNV)


Ο ιός του Δυτικού Νείλου West Nile Virus, (WNV) είναι
ένας νευροτρόπος RNA ιός θετικού κλώνου και ανήκει

στην οικογένεια Flaviviridae. Η εν λόγω λοίμωξη αποτελεί νόσημα που μεταδίδεται κυρίως από τσίμπημα κουνουπιού, και προσβάλλει ζώα (άγρια πτηνά, άλογα) και τον άνθρωπο. Ο κύριος τρόπος μετάδοσης είναι µέσω τσιμπήματος μολυσμένου κουνουπιού (συνήθως το κοινό κουνούπι). Ο ιός δεν μεταδίδεται από ζώα σε άνθρωπο ή από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά σε πιο σπάνιες περιπτώσεις ο ιός μεταδίδεται από μεταμόσχευση οργάνου, μετάγγιση αίματος και σπάνια από την μητέρα στο έμβρυο.


Mεγαλοκυτταροϊός CMV
O ιός CMV ανήκει στην οικογένεια των ερπητοϊών με DNA γενετικό υλικό. Στο εργαστήριο γίνεται έλεγχος για τα αντισώματα CMV IgM. Περαιτέρω διασφάλιση της μετάγγισης αίματος από τον ιό CMV επιτυγχάνεται με λευκαφαίρεση όλων των μονάδων αίματος, καθώς και με ακτινοβόληση των παραγώγων αίματος.
Γιατί να δώσω αίμα;

Δότες Αιμοπεταλίων

Ανάγκες

Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας

Υπουργείο Υγείας

Κέντρο Αίματος Κύπρου στο Facebook

Κέντρο Αίματος στο Flickr

Καραϊσκάκειο Ίδρυμα

Thalassaemia International Federation

Παγκύπριος Αντιαναιμικός Σύνδεσμος

Ευρωπαϊκή Διεύθυνση για την Ποιότητα των Φαρμάκων και της Φροντίδας Υγείας (EDQM)

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, ΗΠΑ

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Ευρωπαϊκό Γραφείο)

Ασφαλές Διαδίκτυο