Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Κέντρο Αίματος

Συμβατότητα ομάδων αίματοςΤο σύστημα ΑΒΟ και το σύστημα RHESUS είναι πολύ σημαντικά κατά τη διαδικασία της μετάγγισης. Σε περίπτωση που χορηγηθούν λανθασμένα προιόντα αίματος, προκαλούνται σοβαρές αιμολυτικές αντιδράσεις, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν μέχρι και στο θάνατο.

Ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικά αντισώματα στο αίμα του ανάλογα με την ομάδα αίματός του, γι’ αυτό και οι ομάδες αίματος δεν είναι όλες συμβατές μεταξύ τους. Η μετάγγιση ερυθρών αιμοσφαιρίων και πλάσματος φαίνεται δίπλα στον πίνακα συμβατότητας ερυθροκυττάρων.

Άτομα με ομάδα αίματος Ο- θεωρούνται «πανδότες», δηλαδή μπορούν να δώσουν αίμα σε οποιοδήποτε ασθενή ανεξαρτήτως της ομάδας του. Ενώ άτομα με ομάδα αίματος ΑΒ+ θεωρούνται «πανδέκτες» και μπορούν να δεχτούν αίμα από όλες τις ομάδες αίματος. Αν και τα άτομα με Rh D (-) μπορούν να δώσουν αίμα και σε Rh D (+), το αντίθετο δεν ισχύει.


Συμβατότητα πλάσματος

Όσον αφορά τη συμβατότητα πλάσματος, συμβαίνει το αντίθετο. Τα άτομα με ομάδα αίματος ΑΒ είναι «πανδότες», ενώ τα άτομα με ομάδα αίματος Ο είναι «πανδέκτες».Γιατί να δώσω αίμα;

Δότες Αιμοπεταλίων

Ανάγκες

Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας

Υπουργείο Υγείας

Κέντρο Αίματος Κύπρου στο Facebook

Κέντρο Αίματος στο Flickr

Καραϊσκάκειο Ίδρυμα

Thalassaemia International Federation

Παγκύπριος Αντιαναιμικός Σύνδεσμος

Ευρωπαϊκή Διεύθυνση για την Ποιότητα των Φαρμάκων και της Φροντίδας Υγείας (EDQM)

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, ΗΠΑ

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Ευρωπαϊκό Γραφείο)

Ασφαλές Διαδίκτυο